Formula Ykkönen

Formula One World Championship eli tuttavallisemmin Formula 1 on oikea kuningaslajien kuningaslaji. Sitä pidetään moottoriurheilun ykköslajina, eikä suotta. Kausi koostuu monista Grand Prix-kilpailuista, joita ajetaan vuoden aikana useita eri puolilla maailmaa, ja ensimmäinen kisa sai päivänvalonsa jo vuonna 1950. Formula ykkösissä kilpaillaan niin kuljettajien kesken kuin siitäkin, mikä talli voittaa maailmanmestaruuden.

Yksittäinen kisaviikonloppu koostuu useammasta osasta. Ensinnäkin ovat vapaat harjoitukset, joissa kuljettajilla on mahdollisuus tutustua rataan ja autoonkin, mikäli siihen on tehty edellisen kisan jäljiltä jotain muutoksia. Kuljettajilla on kaksi kertaa 1,5 tuntia aikaa käytettävissään.

Seuraavaksi vuorossa on aika-ajot, jotka määräävät varsinaisen kisan lähtöjärjestyksen. Aika-ajoissa on tietty logiikka eli ensimmäisen osion 17 nopeinta kuljettajaa pääsevät toiseen osioon, muut 7 lähtevät kisaan ruuduista 18–24. Toisessa osiossa taas 7 hitainta tippuu pois, ja heidän lähtöruutunsa varsinaisessa kisassa ovat 11–17. Loput 10 kuskia kisaavat kolmannessa osiossa siitä, kuka saa paalupaikan eli pääsee starttaamaan lähtöruudusta yksi.

Ja varsinaisena kisapäivänä eli sunnuntaina päästään varsinaiseen kisaan. Kilpailijat asettautuvat aika-ajojen määrittämille lähtöpaikoille ja ajavat yhden lämmittelykierroksen asettuen samoille paikoille. Kun kaikki autot ovat paikoillaan, syttyy lähtöalueelle viisi punaista valoa sekunnin välein ja kun valot sammuvat yhtä aikaa, voi kisa alkaa. Kisa on yleensä 305-310km mittainen eikä aikaa siihen saa mennä enempää kuin 2 tuntia, yleensä 1,5 tuntia on aivan riittävä aika. Poikkeuksen tekee Monacon GP koska se on haastavampi kuin muut.

Kisan aikana on sallittua käydä varikolla vaihdattamassa renkaita ja huoltamassa autoa mikäli siihen on tullut jotain vikaa. Vuoteen 2010 mennessä oli mahdollista myös tankata varikolla mutta siihen tuli muutos ja se kiellettiin kokonaan.

Koska uusi kausi alkaa vasta maaliskuussa Australiasta, on nyt hyvä hetki käydä Betsafen sivulla https://www.betsafe.com/fi/ tulevan kauden voittajaa. Tai veikkaamassa mikä on Räikkösen tilanne kaudella 2014, kuinka monta kertaa hän nousee palkintopallille tai mikä kolmesta tallista voittaa valmistajien mestaruuden.

Formula Ykkösen virallisen sivun kautta voi käydä vaikka ostamassa liput kauden avausviikonloppuun Australian Melbourneen. Tai johonkin muista 19 kauden aikana ajettavaan osakilpailuun. Osoite on http://www.formula1.com/default.html. Jos mielii kotimaisia formulakuulumisia lukea niin mtv3:n nettisivut ovat asiallinen formulapaketti joka kertoo kaiken olennaisimman osoitteessa http://www.mtv.fi/sport/f1/.