Moottoriurheilun suurimmat nimet

by annikki
Categories: Blogi
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Kun listataan moottoriurheilun suurimpia nimiä kautta aikojen, niin artikkelille varattu tila ei riitä nimeksikään. Lista on niin laaja ja kirjava, joten tyydymme esittelemään kaikkein kovimpia ja kuuluisimpia nimiä moottoriurheilun maailmassa.

schumacherMoottoriurheilun kuninkuusluokkanakin tunnettu Formula 1 on luonteva valinta aloittaa listaaminen. Ei liene missään muussa moottoriurheilun luokassa ole yhtä paljon glamouria sekä huipputekniikkaa kuin Formula ykkösissä. F1-kilpailuja on ajettu 1950-luvulta asti mutta luokan suurin ja kiistattomin mestari on edelleen saksalainen Michael Schumacher. Miehellä on tilillään ennen traagista loukkaantumistaan peräti seitsemän maailmanmestaruutta. Toinen kuuluisuus on vuonna 1994 Imolassa kuollut brasilialainen Ayrton Senna. Sennaa pidettiin aikansa parhaana kuljettajana ja hänen kuolemaan johtanut onnettomuus järkytti koko maailmaa.

Seuraavana nostamme lyhyelle listalle rallin, tuon suomalaisten sydämiin juurtuneen moottoriurheilulajin. Rallin parista löytyy moniakin kotimaisia kiistattomia legendoja, kuten Rauno Aaltonen – mies, joka kehitti ”skandinaavialaisen käännöksen” eli tavan ajaa etuvetoisella autolla mutkat suoriksi. Kuitenkin rallin kiistaton suurmestari on ranskalainen Sebastien Löeb, sillä miehellä on tilillään päätähuimaavat 9 perättäistä maailmanmestaruutta WRC-auton puikoissa!

Ratamoottoripyörien maailmasta löytyy legendoja niin maailmalta kuin kotisuomestakin. Vuonna 1972 maailman tietoisuuteen nousi suomalainen Jarno Saarinen, jonka menestyksekäs ura loppui traagisesti Italian TT-ajoissa 1973. Tämän lyhyen ajanjakson aikana saarinen dominoi kaksipyöräisten maailmaa niin vahvasti, että hänen mukaansa nimettiin lapsia ulkomaita myöten, kuten esimerkiksi F1-kuljettaja Jarno Trulli. Nykyaikana kovin nimi kahdella pyörällä on Valentino Rossi. Tämä italialainen kuljettaja on MotoGP:n seitsenkertainen maailmanmestari, jolla on tilillään lukuisia mestaruuksia myös pienemmissä luokissa.