Ralli – lajin haasteet ja viimeisimmät uutiset

by annikki
Categories: Blogi
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Ralli, tuo katajaisen kansamme eniten rakastama autourheilun muoto, on säilynyt kansan suosikkina jo 60-luvulta lähtien ja Suomesta on ponnistanut huikea määrä lajin maailmanmestareita. Nykyaikana asiat alkavat olla hieman toisin. Suomi ei enää olekaan rallin ehdoton kuningasmaa ja näyttäisi siltä, että nuoret kuljettajamme eivät enää pysty suvereenisesti hallitsemaan lajia. Yhä useammin rallin maailmanmestaruuksia vie joku muu kuin suomalainen kuljettaja.

4497780-sebastien-ogier-and-julien-ingrassia-flying-to-victory-vw-polo-r-wrc-sweden-rally-2013 (1)Kankkuset ja Mäkiset, Grönholmit ja Aaltoset alkavat olemaan menneen talven lumia ja tuntuu, ettei uusia kiistattomia mestarilahjakkuuksia enää löytyisi suomenniemeltä. Maailmanmestaruussarjaa ovat tämän sijaan hallinneet ranskalaiset Sébastien:it Loeb ja Ogier jo vuodesta 2004 tähän päivään saakka. Loebillä on tilillään yhdeksän perättäistä mestaruutta ja Ogierilla kolme.

Mistä sitten kiikastaa? Yksi syy saattaa olla kaluston uudenaikainen huipputekniikka. Ennen ralliauto oli teknisesti autoteollisuuden kovin saavutus, mutta nykyaikana autojen tekniikka on kehittynyt yli tavallisen kotimekaanikon ymmärryksen ja varsinkin kukkaron. WRC-auto maksaa näet reippaasti yli miljoona euroa.

Hyviäkin uutisia rallipuolelta löytyy, kuten jokavuotinen Keski-Suomen Neste-Ralli, joka alkaa olla käsillä. Heinäkuussa ajettavat WRC-sarjan Suomen osakilpailut vetävät tänäkin vuonna laumoittain rallifaneja Jyväskylän kupeeseen ja Neste-Rallin reittitiimi ilmoitti hiljattain, että jopa 43 % reiteistä on uusia viime vuoteen verrattuna.

Kaikille rallin ystäville lienee hyvä uutinen on myös se, että legendaarinen Ouninpohja ajetaan tänäkin vuonna. Ouninpohja onkin ollut pitkään koko rallisirkuksen pelottavin reittiosuus. WRC2- puolelle on osallistunut mielenkiintoinen tiimi, jota kannattaa seurata: Japanilainen Toyota GAZOO. Racing Challenge -valmennusohjelman nuoret kuljettajat tulevat kokeilemaan taitojaan Keski-Suomen sorateillä. Kyseinen nuori japanilaiskaksikko onkin menestynyt hienosti kuluvan vuoden 2016 Arctic Lapland Rallyssä sijoittuen kokeneita suomalaisrallikettuja vastaan hienosti toiseksi. Valmennusohjelman suomalainen konkari ja rallilegenda Tommi Mäkinen povaa kaksikolle loistavaa tulevaisuutta.