Dragracing eli kiihdytysajot Suomessa

by annikki
Categories: Blogi
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Kiihdytysajoja on ajettu jo 50-luvulta lähtien Yhdysvalloissa mutta Suomeen ne rantautuivat reilu parikymmentä vuotta myöhemmin. Ensimmäiset kisat käytiin Keimolassa kesäkuussa 1975. Finnish Hot Rod Association hyväksymiä kisoja ajetaan Alastarolla, Virtasalmen Motoparkissa sekä Kalajoella.

Kisoja ajetaan joko autoilla, moottoripyörillä, moottorikelkoilla tai dragstereilla eli pitkillä ja kapeilla yksipaikkaisilla autoilla. Kisan voittaa se, joka ylittää maaliviivan nopeimmin tai mahdollisimman lähelle toisen kilpailijan aikaa. Lajin suosiosta kertoo sekin, että joka kesä järjestetään SM-kilpailut, jotka keräävät tuhansia katsojia ja satoja ajajia.

Kiihdytysajot ovat siiis FHRA:n organisoimia kisoja, joka on vuonna 1972 perustettu seura tukemaan kotimaista Hot Rod- harrastusta. Ensimmäisissä kisoissa 1975 Keimolassa oli mukana monia silloisia huippunimiä kuten Mikko Kozarovitzky ja Henry Toivonen. SM-titteleitä alettiin jakamaan vuodesta 1979, jolloin kilpaa ajettiin mm. Räyskälän lentokentällä. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä on kerran pidetty kisat. Kuten missä tahansa urheilussa, myös dragracingissa ajetaan SM-sarjaa, annetaan pisteitä ja niin edelleen.

Suomalaisella kiihdytysajolla pyyhkii yhä hyvin, kiitos tämän hetkisen rahatilanteen takia. Maasta löytyy kolme isoa rataa, aiemmin mainitut Motopark, Alastaron moottoriurheilukeskus sekä Kalajoen rata. Etenkin Alastaron radan rakentamisen myötä vuonna 1990 laji hyppäsi aimo harppauksen eteenpäin, sillä sieltä löytyy aivan oma suora kiihdytyksille. Kauden pääkisa onkin juuri Alastarossa ajettava Nitro Nationals, joka ajetaan heinäkuussa ja on kerännyt parhaimmillaan yli 30 000 innokasta fania paikan päälle.