Nascar pähkinänkuoressa

by annikki
Categories: Blogi
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

NASCAR eli Amerikan kansallinen vakioautoluokka on rapakon takana penkkiurheilijoiden seuratuin urheilulaji heti amerikkalaisen jalkapallon jälkeen. Tarinat kertovat, että NASCAR syntyi pontikkatrokarien välisten kilpailujen seurauksena, koska trokarit tarvitsivat alleen ketterän ja nopean auton. Näillä autoilla kilpailtiin vapaa-ajalla ja samalla selviteltiin, kenellä on se nopein ja paras kiesi.

4571384-nascar-2013-sprint-cup-series-subway-fresh-fit-500-mar-01Nykyajan tyypillinen NASCAR-auto lajin pääluokassa Sprint Cupissa on 800 hevosvoimaisella V8-moottorilla varustettu 1500 kilogrammaa painava ja ulkoisesti siviiliesikuvansa näköinen metallikorinen kilpuri. Autot muistuttavat ulkoisesti esikuviaan kuten Dodge Chargeria, Chevrolet Impalaa ja Ford Fusionia mutta ulkokuoren sisältä paljastuu erittäin riisuttu putkirunkoinen kilpa-auto.

Vaihteistona käytetään neliportaista manuaalivaihteistoa, joista kolmea alempaa vaihdetta tarvitaan yleensä vain lähdössä ja varikkopysähdyksissä. Perinteinen NASCAR-rata on ovaalinmallinen ja puolesta mailista kahteen ja puoleen mailia pitkä. Näistä radoista legendaarisimmat ovat Talladega ja Daytona. NASCAR-radoista ainoastaan kaksi ovat mutkaisempia ja muodoltaan eurooppalaisille tutumpia moottoriratoja – nämä radat ovat Watkins Glen ja Infineon Raceway.

Nopeudet kilpailuissa nousevat 200 mailiin tunnissa, johon autojen huippunopeus on rajoitettu turvallisuussyistä. Turvallisuusvarusteet nousivatkin erityishuomioon vuonna 2001, kun aikansa suosituin kuljettaja Dale Earnhardt kuoli avauskilpailun viimeisellä kierroksella. Tätä tapaturmaa ennen moni NASCAR:in turvavaruste ei ollut pakollinen toisin kuin monessa muussa autourheilulajissa.

NASCAR- kisojen suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa ja kiinnostus lajia kohtaan alkaa pikkuhiljaa levitä myös USA:n ulkopuolelle. Tämä näkyy ulkomaisten kuljettajien siirtymisenä NASCAR:in pariin. Lajin kannattajiin onkin liittynyt monia entisiä Indy- ja formulakuljettajia. Yksi syy siihen, miksi NASCAR vetää vanhoja ratakettuja muista luokista, on varmasti se, että siinä missä F1:sestä on tullut jonossa ajon maailmanmestaruuskisat, niin NASCAR:issa on vielä perinteinen kilpajon tiivis tunnelma runsaine ohituksineen.